Thank you 2018

Het is alweer even geleden dat ik mijn laatste blog schreef. En waarom? Simpelweg omdat het werk het van mij overnam. Er kwamen nieuwe klanten bij met nieuwe werkzaamheden, er waren bestaande klanten met nieuwe werkzaamheden, nieuwe klanten die toch weer stopte en er was een vaste klant waarvan de jarenlange samenwerking ook stopte.

Dus het was me het jaar wel. En nu het einde ervan in zicht komt, blik ik graag nog even terug. Gewoon een kleine reflectie en een herinnering aan hoe ik dit jaar ervaren heb. En het gevoel dat 2018 mij geeft, hoe cliché het ook klinkt, is dankbaarheid.

Dankbaar dat ik zzp’er kan en mag zijn. Zelfs nu, na bijna tien jaar als zelfstandige te werken, geniet ik nog elke dag van mijn werk. Maar bovenal van de vrijheid die het me geeft. En de fijne klanten waarmee ik samenwerk.

Begin dit jaar kwam er een einde aan een samenwerking van acht jaar. Met dit bedrijf ben ik gegroeid naar wat VP.A. nu is. Ik kwam er via die samenwerking gaandeweg achter wat ik leuk vond om te doen qua werkzaamheden, maar ook wat niet. Mede daardoor kan ik nu nog beter aan mijn klanten uitleggen hoe mijn dienstverlening in elkaar steekt. Ik weet nu wat ik wil, hoe ik het wil, en zoek daar mijn klantenkring omheen.

Ook de werkverdeling heb ik goed op orde en daardoor is werk en privé goed in balans. Dat geeft mij een fijn en gerust gevoel. Al zal ik nooit helemaal kunnen wennen aan de onzekerheid die je als zzp’er nu eenmaal ook ervaart…

En dan nog zo’n mooi en dankbaar moment! Onlangs ontving ik een handgeschreven kaartje van een van mijn opdrachtgevers. Er stond op hoe blij hij is met onze samenwerking en dat hij door mijn ondersteuning alle bordjes draaiende kan houden. Superleuk om te lezen, daar doe je het voor!

Tja, en dan staat nu 2019 al bijna voor de deur. Wat gaat het aankomende jaar mij brengen? Ach, ik zie het wel… Maar als het net zo’n jaar wordt als 2018 dan teken ik ervoor!

Here’s to 2018: thank you! You treated me well <3

Good vibes

Op dit moment ben ik in een periode in mijn leven dat alles goed gaat. Privé is alles op de rit; ik ben gelukkig, gezond, heb weinig stress, een fijne relatie, een heerlijk huis en doe veel leuke dingen. Maar er is een tijd geweest dat dat niet het geval was…

De tijd zelf heeft daarin veel voor mij gedaan. Ik ben mezelf beter gaan leren kennen, heb het verleden achter me gelaten, ontdekt wat mij blij maakt, en ben daar naar gaan leven. Met als resultaat, dat voor mijn gevoel, het geluk als bijna vanzelf naar mij toekomt nu 🙂

Vorig jaar om deze tijd was dat zakelijk gezien wel anders. Een grote klant zei na acht jaar onze samenwerking op. Dat lag gelukkig niet aan mij; het bedrijf was te groot gegroeid en de directeur had behoefte aan een persoonlijke assistente bij hem op kantoor. En dat is dus de grens waar mijn dienstverlening ophoudt, en dat is prima. Maar toch; ineens moest ik een flink aantal uren gaan opvullen met nieuwe opdrachtgevers. En die waren nog niet zo snel gevonden.

Eerst schoot ik in paniek, want minder uren betekent minder inkomsten, terwijl je financiële verplichtingen gewoon doorlopen. Het risico van zzp’er zijn. Maar ik heb mezelf snel kunnen herpakken. Ik dacht; nu kan ik mijn horizon opnieuw verbreden, en op zoek gaan naar klanten en werkzaamheden die echt bij mij passen. En al vrij snel diende zich een hele leuke nieuwe opdrachtgever aan waarmee het goed klikte. Daarna volgden er nog twee, en op dit moment ben ik aan het opstarten met nog een nieuwe opdrachtgever. En zo is mijn werkweek alweer zo goed als vol.

Ik geniet volop van de good vibes die de nieuwe klanten en het werk mij geven. Alles gaat weer de goede kant uit en dat stemt positief. En omdat ik weet hoe het is als het slechter gaat, geniet ik nog meer van dit goede gevoel.

🙂

Hoe groot wil jij groeien?

Toen ik in 2009 met mijn bedrijf begon had ik grootse plannen. Ik zou voor mezelf beginnen, en daarna zeker groter groeien. Ik was er immers van overtuigd dat de Virtual Assistant de toekomst zou hebben. En daar kreeg ik gelijk in; want nu, negen jaar later, zijn er een hele hoop VA’s bijgekomen. En geef ze eens ongelijk; het is een heerlijk beroep waarbij je je eigen tijd en werklocatie in kunt delen. Ideaal!

Na de opstartfase van mijn bedrijf heb ik veel nagedacht over de vorm waarin ik VP.A. wilde voortzetten. In eerste instantie alleen door mijzelf, maar later zocht ik ook naar manieren om samen te gaan werken. Ik had destijds ook meer werk dan ik aankon, dus het had makkelijk gekund.

Toch heb ik er uiteindelijk voor gekozen om niet groter te groeien. Ik was 26 toen ik begon, en moest nog een hoop leren over ondernemen. Maar bovenal moest ik nog een hoop leren over mijzelf. Gaandeweg kwam ik er dus achter dat ik die ambities niet had. En dan heb ik het over leiding geven aan een bedrijf en personeel in dienst nemen.

In mijn optiek komt er bij het runnen van een bedrijf zoveel meer kijken. Ik ben gewoon niet gemaakt voor zoveel geregel, verantwoordelijkheid voor anderen en stress. Ik hecht teveel aan mijn vrijheid. En daarbij vind ik het ook nog eens veel te leuk om dit werk zelf te doen.

Nog steeds krijg ik weleens de vraag; hoe groot wil jij groeien met je bedrijf? En mijn antwoord is nu dus; ik wil niet groter groeien. En dat is ook oké. Succesvol zijn hangt in mijn ogen niet af van de grootte van je bedrijf, maar van het geluk dat je ervan krijgt. En ik ben uitermate gelukkig als zelfstandig ondernemer zonder personeel!

What’s in a name?

Misschien heb ik mijn bedrijfsnaam destijds toch niet helemaal goed gekozen… Dat komt omdat Virtual Professional Assistant eigenlijk te lang is. Daar kwam ik al snel achter toen ik acquisitie moest gaan plegen, en mensen mijn bedrijfsnaam niet konden onthouden. Daarom ben ik de afkorting VP.A. gaan gebruiken. Het is kort & krachtig, en met toevoeging van de tagline Assistance @ Distance is het ook gelijk duidelijk wat ik doe. Oja; VP.A. spreek ik uit op z’n Engels (want dat bekt lekkerder :-)).

Maar achter de naam Virtual Professional Assistant schuilt wel degelijk een theorie; and here’s why. Als eerste Virtual omdat ik alleen virtueel werk vanuit huis, en niet op locatie. Zo houd ik meer tijd over voor andere dingen doordat ik bijvoorbeeld geen reistijd heb. Wel zo relaxed!

Professional heb ik ook bewust gekozen, terwijl Personal eigenlijk logischer was geweest. Maar als personal assistant ben je ‘committed’ aan één persoon, en dat wilde ik niet. Nu kan ik namelijk meerdere opdrachtgevers tegelijk ondersteunen, en dat vind ik fijn. Zo zorg ik ervoor dat het niet snel saai wordt door de diversiteit aan werkzaamheden.

Professional heeft daarnaast ook betrekking op dat het feit dat ikzelf ook ondernemer ben. Daardoor begrijp ik beter wat andere ondernemers nodig hebben. Althans, dat hoop ik dan maar na negen jaar ;-).

Als laatste dan Assistant; een breed begrip, en daarom wel zo prettig. Ik assisteer bij allerhande werkzaamheden. Daarin heb ik gekozen om geen Online Business Manager te worden, maar echt als assistente te ondersteunen. Ik ben namelijk graag op uitvoerend vlak bezig. Manager zijn is niet aan mij besteed, maar gelukkig wist ik dat al wel op voorhand!

Mijn bedrijfslogo 🙂

Fake it till you make it?!

Toen ik net met mijn bedrijf begon was ik nog zo groen als gras wat ondernemen betreft. Ik had nog geen idee hoe alles in elkaar stak, laat staan dat ik wist hoe ik aan potentiële klanten moest komen. Daar zat ik erg mee in mijn maag. Want om heel eerlijk te zijn heb ik een hekel aan acquisitie plegen.

Een tip van mijn business coach was daarom fake it till you make it. Maar geen idee hoe ik dat moest doen. Want om nog eerlijker te zijn; ik kan echt niet liegen. Als kind al viel ik gelijk door de mand als ik iets zei wat niet waar was. En nu nog wint mijn rechtvaardigheidsgevoel het van mijn ego. Dus pretenderen dat mijn bedrijf zo geweldig is, en dat ik iedereen van dienst kan zijn, dat kon ik niet.

Wat ik wel kon, en leuk vond, was schrijven. Dus dat werd mijn strategie. In plaats van mijzelf verkopen via gesprekken, stortte ik mij op het schrijven. En zo bemachtigde ik een plaatsje als auteur bij Frankwatching, en schreef ik over mijn ervaringen als startup. En op Lifehacking mocht ik als auteur tips geven over hoe een Virtual Assistant je leven als ondernemer makkelijker maakt.

Dat zorgde ervoor dat ik niet hoefde te ‘faken’ over hoe mijn bedrijf ervoor stond. Ik was immers een startup, en iedereen weet dat dat tijd nodig heeft om te groeien. En hoewel het mij niet snel genoeg kon gaan allemaal, heb ik er toch zeker 1,5 jaar over gedaan om mijn gehele werkweek te kunnen vullen met declarabele uren.

En nu zeg ik nog steeds niet dat ik het ‘gemaakt’ heb, maar ben ik wel heel erg tevreden met wat ik bereikt heb. Ik heb volgens mij mijn naam als VA wel gevestigd, en heb ondertussen al tientallen ondernemers mogen ondersteunen. Ik geniet iedere dag weer van mijn werk en daar is geen woord gelogen aan!

Discipline

Als zelfstandig ondernemer, die vanuit huis werkt, krijg ik regelmatig de vraag waar ik toch de discipline vandaan haal om iedere dag weer aan het werk te gaan? Maar toen ik in loondienst werkte kreeg ik deze vraag dan weer niet.

Maar ergens kan ik het mij wel voorstellen hoor. Er is overal afleiding, zowel online als offline. Op kantoor heb je nog collega’s (en wellicht een baas) die een oogje in het zeil houden of jij je werk wel doet. Ik heb dat, als eigen baas, natuurlijk niet. Gelukkig beschik ik van nature over genoeg discipline. En verantwoordelijkheidsgevoel. En dat heb je nodig om als zzp’er te werken.

Discipline om elke dag gewoon aan het werk te gaan. Het liefst zit ik ‘s ochtends achter de computer om al zoveel mogelijk werk te doen. Daarna lekker lunchen en een wandeling maken om weer extra energie op te doen. Dan in de middag nog een paar uur aan de slag en daarna tijd om te relaxen. Computer uit en morgen weer een nieuwe (werk)dag.

Ook voel ik altijd veel verantwoordelijkheid naar mijn opdrachtgevers. Als ik zeg dat ik iets doe, dan doe ik dat ook. Zo ben ik. Dat geeft vertrouwen. En als Virtual Assistant, die enkel online en vanuit huis werkt, heb je dat nodig. Opdrachtgevers moeten op je kunnen bouwen. En daar zorg ik voor. Zonder dat die verantwoordelijkheid mij extra moeite kost.

Maar bovenal lukt dit allemaal zo goed omdat het bij mij past. Ik vind mijn werk ontzettend leuk en ik heb toffe opdrachtgevers. Daardoor voelt het niet als discipline moéten opbrengen of als een beklemmend verantwoordelijkheidsgevoel. Integendeel zelfs, want ik ervaar mijn werk als ultieme vrijheid waarin niets moet, alles mag en alles kan!

Vakantie

Het is alweer twee weken geleden dat ik op vakantie was in Lissabon. Wat vliegt de tijd toch… Maar vrij nemen, en ervan genieten, blijft toch ‘een moeilijkheid’ voor mij. En ik ben vast niet de enige (zzp’er) die daar last van heeft? Het betekent namelijk dat werk voor opdrachtgevers blijft liggen en niet werken brengt ook geen geld in het laatje. En laat je nou net op vakantie juist iets meer uitgeven dan op een normale werkdag 😉

Hoe ik vrij nemen dan oplos? Door vaker verspreid in het jaar op vakantie te gaan. Een weekje in het voorjaar, een week in het najaar en soms tijdens de feestdagen in december nog wat vrije dagen. Zo zorg ik ervoor dat het werk niet te lang stil ligt en dat ik gemakkelijker weer kan ‘bijwerken’ bij terugkomst. En gelukkig kan ik 2,5 week vakantie ook opvangen qua kosten.

Ik heb trouwens nooit overwogen om iemand anders mijn werk te laten doen tijdens mijn afwezigheid. Ik denk dat het meer tijd kost om iemand in te werken dan dat ik het achteraf zelf doe. En daarbij behoor ik eigenlijk ook tot de categorie die vaak vindt dat je je werkzaamheden toch zelf het beste tot uitvoering brengt 😉

Mijn opdrachtgevers gaan uiteraard ook met vakantie, wat inhoudt dat ik minder werk heb en daardoor vaker een middagje vrij kan nemen. Extra relaxed voor mij, maar ook voor hen want meestal neem ik hun inbox waar zodat ze met een gerust gevoel, en zonder laptop, op vakantie kunnen.

Mijn eigen vakantie was trouwens ook heerlijk! Even een week geen werk, alles loslaten (voor zover me dat lukt, ik ben en blijf een denker ;-)) en leuke dingen doen samen met mijn vriend.

Hieronder een foto die we namen bij een uitzichtpunt. Daarna genoten we nog van een welverdiend terrasje en waren we stiekem alweer aan het mijmeren over waar onze volgende vakantie naartoe zou gaan. Maar voorlopig vieren we gewoon ‘vakantie’ in eigen land hoor. Want met dit weer hoeven we niet eens weg. Lang leve de zon en de zomer in Nederland!

Ojee, samenwerken met een VA… Hoe doe je dat?

Hoe je als VA en opdrachtgever het beste met elkaar kunt samenwerken? Ik werk zelf al negen jaar als VA, dus daar kan ik inmiddels wel het een en ander over vertellen…

Maar allereerst; wat goed van je dat je de stap hebt genomen om niet alles meer zelf te doen, maar bepaalde zaken uit te besteden. Hoewel het voor velen toch best moeilijk is om de touwtjes uit handen te geven, zul je merken dat het op den duur toch meer vrijheid geeft.

En inderdaad; als je alles zelf doet dan weet je dat het goed gebeurd. Maar gelukkig zijn er ook anderen die het net zo goed kunnen (en stiekem misschien zelfs nog nèt iets beter…). Gewoon omdat het hun core business is en voor jou waarschijnlijk niet.

Echter, als je die drempel eenmaal genomen hebt en over de juiste mindset beschikt, dan zou het een succes moeten worden. Garanties krijg je nooit, maar je hebt vast vooraf goed je huiswerk gedaan en de allerbeste VA uitgezocht ;-).

En als je dan als opdrachtgever met een VA wil gaan werken; hoe pak je dat aan? Zie hier mijn stappenplan:

Inventariseren

We spreken elkaar eerst aan de telefoon, waarbij we kijken of vraag & aanbod op elkaar aansluiten. Verder is het van belang om ook alvast jouw budget te bespreken en het aantal uren af te stemmen dat ik voor je aan de slag mag gaan. Daarna kunnen we door naar stap twee.

Kennismaken

Als we beiden het gevoel hebben dat het zou kunnen gaan werken, dan vind ik het altijd fijn om eerst nog even persoonlijk af te spreken. Dan weet jij wie ik ben en andersom. Wel zo fijn. En als er dan nog steeds een klik is dan kunnen we alles in werking gaan zetten.

Juridisch

Voorafgaand aan onze samenwerking ontvang je van mij nog een contract en algemene voorwaarden met het hoe, wat & waarom van onze werkrelatie. Gewoon omdat het goed is om afspraken officieel vast te leggen, én de Belastingdienst daar blij van wordt. Nadat ik deze ondertekend van je retour heb ontvangen kunnen we echt bijna gaan starten. 

Installeren

Bijna, want we moeten er eerst nog voor zorgen dat we online ook alles in orde hebben zodat ik bij alle zaken kan die van belang zijn. Denk hierbij aan het aanmaken van een e-mailadres voor mij zodat ik vanuit jouw organisatie, maar onder mijn eigen naam, afspraken voor je in kan plannen en andere zaken kan regelen. Toegang tot je agenda is dan de tweede stap. En verder kunnen we documenten delen via Dropbox of Google Drive.

Aan de slag

Yes, eindelijk echt aan de slag JIk controleer dagelijks de mailbox die je voor mij hebt aangemaakt. Al jouw verzoeken die je voor mij hebt kun je daar dus naartoe sturen. Uiteraard probeer ik alles zo snel mogelijk voor je af te handelen. Maar omdat ik voor meerdere opdrachtgevers werk, en er soms iets met spoed tussendoor komt, gebeurt het een enkele keer dat het iets langer duurt. Daar houden we elkaar dan van op de hoogte natuurlijk.

Communicatie

Heel belangrijk voor een goede samenwerking! Het liefst doe ik dat per e-mail (FYI; ik houd niet zo van bellen) zodat ik alles wat we afspreken ook nog rustig na kan lezen. En zodat ik dat kan doen op het moment dat het mij uitkomt. Ik werk namelijk niet op vaste tijden, maar deel mijn tijd in zoals het voor mij die dag uitkomt.

Eens in de zoveel tijd koppelen we ook terug aan elkaar hoe het gaat. Vinden we dat de samenwerking nog steeds goed gaat of zijn er zaken die verbeterd kunnen worden? Vaak is dat wel een moment om elkaar even telefonisch te spreken (bij voorkeur via Skype). Zo kunnen we echt in gesprek gaan met elkaar en zaken verduidelijken.

Continuïteit

Ik hou ervan! En jij hopelijk ook?! Continuïteit bedoel ik dan enerzijds in de vorm van de samenwerkingsduur. Ik word namelijk erg blij van een langere samenwerking waarbij we allebei weten wat we aan elkaar hebben. Daarom doe ik ook geen projectwerkzaamheden (die vaak kortstondiger zijn). Maar ook continuïteit in de werkzaamheden; ik probeer alles zo goed mogelijk voor je te doen (jup, ik ben wat perfectionistisch ;-)), zodat jij weet wat je aan mij hebt.

Win-winsituatie

Jij bent blij omdat je meer tijd overhoudt in je agenda en je geen werkzaamheden meer hoeft te doen die niet onder je core business vallen. En ik ben blij omdat ik jou hiermee kan helpen en ik wél blij word van die werkzaamheden. Een win-winsituatie!

Mens, durf minder te werken

Eén van de redenen om negen jaar geleden te beginnen met mijn bedrijf was een artikel in de NRC dat ging over het boek The 4-Hour Workweek. Daarin beschreef de journalist Marcus Polman (die overigens ook gelijk mijn eerste betalende klant werd van VP.A.), door minder te werken meer tijd over te houden voor een luxe levensstijl. Onder andere door het inhuren van een Virtual Assistant.

En zo kwam ik op het idee om ook VA te worden. Ik had nog nooit van de term gehoord. En met mij vele anderen, want na wat speurwerk op internet kwam ik erachter dat deze vorm van ondersteuning nog nagenoeg nieuw was in Nederland. Maar enthousiast als ik was ben ik gelijk van start gegaan en na ongeveer een jaar had ik zoveel werk dat ik eigenlijk zelf een VA in zou moeten huren. Of mijn bedrijf had moeten uitbreiden. Of een samenwerkingsverband aan had moeten gaan.

Maar daar heb ik allemaal niet voor gekozen. Eigenlijk werd het meer het verhaal van ‘practice what you preach’ (waar ik onlangs een blog over schreef), en koos ik ervoor om juist minder te gaan werken. Door bewust niet al mijn tijd aan werk op te laten gaan houd ik meer tijd over voor de leuke dingen in het leven. Gevolg is wel dat ik minder geld verdien, maar dat is nog steeds genoeg om alles te doen wat ik wil. En ik bespaar door ervoor te kiezen om klein te wonen, geen auto te hebben en minder spullen te bezitten.

Ik vind het fijn om op deze manier mijn leven vorm te geven. Maar zou jij dat ook durven en doen; minder werken? Enerzijds zou je echt minder uren kunnen gaan werken en die tijd stoppen in bijvoorbeeld je sociale leven. Of je kunt ervoor kiezen om meer uren vrij te maken door werk uit te besteden. En die uren kun je dan weer steken in je bedrijf zodat je je enkel nog met je core business bezig hoeft te houden.

Dus wat zou jij doen en voor welk scenario zou jij kiezen? Ik ben benieuwd…

Practice what you preach

Een goed gezegde al zeg ik het zelf; practice what you preach… Maar wat verkondig ik eigenlijk? Nou, door met mij te werken houd je meer tijd over voor zaken die echt belangrijk zijn staat er op mijn website te lezen. Ik ondersteun je op administratief/secretarieel gebied. En ik moet zeggen dat ik dat voor mijzelf ook aardig onder de knie heb hoor!

Ik ben van nature namelijk een goed georganiseerd persoon. Ik houd van rust, ritme en regelmaat. Mijn zaken zijn eigenlijk altijd goed op orde. Alles is op tijd geregeld en het liefste laat ik niets aan het toeval over. Klinkt saai, maar voor mij geeft het rust. Ik kan niet goed tegen stress. Daarom is het werken voor mezelf ook zo prettig, ik kan zelf de touwtjes in handen houden. En doordat ik weet wat ik wil lukt dat nu ook. Maar dat was vroeger nog weleens anders…

Toen had ik weinig tijd, veel stress en voelde ik mij niet gelukkig. Na een lang traject weet ik nu eindelijk wat echt belangrijk voor mij is. En handel ik daar ook naar. Dat kostte weliswaar wat moeite, en voelde voorheen absoluut niet als het juiste, maar toen was ik ook nog heel erg bezig met wat andere mensen van mij vinden en hoe het ‘hoort’ te zijn. Door dat los te laten is mijn leven nu een stuk overzichtelijker geworden.

En willen we dat niet allemaal?! Een gelukkig leven waarbij we zelf de regie in handen houden. En dat je doet wat je verkondigd; zowel zakelijk als privé? Want door ondersteuning te zoeken (op welk vlak dan ook) houd je meer tijd over om te doen wat je moet/wilt doen.

Dan ben jij bijvoorbeeld straks die coach die niet alleen anderen op het juiste pad helpt, maar ook voor zichzelf alles op orde heeft. Of ben jij niet alleen op het werk een goede manager, maar heb je thuis ook alles onder controle.

En door te doen wat je zegt schep je vertrouwen. Mensen zullen je geloven en kloppen eerder bij je aan. Juist door te doen waar je goed in bent, word je niet alleen zelf gelukkiger van, maar je kunt anderen er ook mee helpen. En het gaat je waarschijnlijk ook nog gemakkelijker af. Ik zeg win-win!