Discipline

Als zelfstandig ondernemer, die vanuit huis werkt, krijg ik regelmatig de vraag waar ik toch de discipline vandaan haal om iedere dag weer aan het werk te gaan? Maar toen ik in loondienst werkte kreeg ik deze vraag dan weer niet.

Maar ergens kan ik het mij wel voorstellen hoor. Er is overal afleiding, zowel online als offline. Op kantoor heb je nog collega’s (en wellicht een baas) die een oogje in het zeil houden of jij je werk wel doet. Ik heb dat, als eigen baas, natuurlijk niet. Gelukkig beschik ik van nature over genoeg discipline. En verantwoordelijkheidsgevoel. En dat heb je nodig om als zzp’er te werken.

Discipline om elke dag gewoon aan het werk te gaan. Het liefst zit ik ‘s ochtends achter de computer om al zoveel mogelijk werk te doen. Daarna lekker lunchen en een wandeling maken om weer extra energie op te doen. Dan in de middag nog een paar uur aan de slag en daarna tijd om te relaxen. Computer uit en morgen weer een nieuwe (werk)dag.

Ook voel ik altijd veel verantwoordelijkheid naar mijn opdrachtgevers. Als ik zeg dat ik iets doe, dan doe ik dat ook. Zo ben ik. Dat geeft vertrouwen. En als Virtual Assistant, die enkel online en vanuit huis werkt, heb je dat nodig. Opdrachtgevers moeten op je kunnen bouwen. En daar zorg ik voor. Zonder dat die verantwoordelijkheid mij extra moeite kost.

Maar bovenal lukt dit allemaal zo goed omdat het bij mij past. Ik vind mijn werk ontzettend leuk en ik heb toffe opdrachtgevers. Daardoor voelt het niet als discipline moéten opbrengen of als een beklemmend verantwoordelijkheidsgevoel. Integendeel zelfs, want ik ervaar mijn werk als ultieme vrijheid waarin niets moet, alles mag en alles kan!