Fake it till you make it?!

Toen ik net met mijn bedrijf begon was ik nog zo groen als gras wat ondernemen betreft. Ik had nog geen idee hoe alles in elkaar stak, laat staan dat ik wist hoe ik aan potentiële klanten moest komen. Daar zat ik erg mee in mijn maag. Want om heel eerlijk te zijn heb ik een hekel aan acquisitie plegen.

Een tip van mijn business coach was daarom fake it till you make it. Maar geen idee hoe ik dat moest doen. Want om nog eerlijker te zijn; ik kan echt niet liegen. Als kind al viel ik gelijk door de mand als ik iets zei wat niet waar was. En nu nog wint mijn rechtvaardigheidsgevoel het van mijn ego. Dus pretenderen dat mijn bedrijf zo geweldig is, en dat ik iedereen van dienst kan zijn, dat kon ik niet.

Wat ik wel kon, en leuk vond, was schrijven. Dus dat werd mijn strategie. In plaats van mijzelf verkopen via gesprekken, stortte ik mij op het schrijven. En zo bemachtigde ik een plaatsje als auteur bij Frankwatching, en schreef ik over mijn ervaringen als startup. En op Lifehacking mocht ik als auteur tips geven over hoe een Virtual Assistant je leven als ondernemer makkelijker maakt.

Dat zorgde ervoor dat ik niet hoefde te ‘faken’ over hoe mijn bedrijf ervoor stond. Ik was immers een startup, en iedereen weet dat dat tijd nodig heeft om te groeien. En hoewel het mij niet snel genoeg kon gaan allemaal, heb ik er toch zeker 1,5 jaar over gedaan om mijn gehele werkweek te kunnen vullen met declarabele uren.

En nu zeg ik nog steeds niet dat ik het ‘gemaakt’ heb, maar ben ik wel heel erg tevreden met wat ik bereikt heb. Ik heb volgens mij mijn naam als VA wel gevestigd, en heb ondertussen al tientallen ondernemers mogen ondersteunen. Ik geniet iedere dag weer van mijn werk en daar is geen woord gelogen aan!