Hoe groot wil jij groeien?

Toen ik in 2009 met mijn bedrijf begon had ik grootse plannen. Ik zou voor mezelf beginnen, en daarna zeker groter groeien. Ik was er immers van overtuigd dat de Virtual Assistant de toekomst zou hebben. En daar kreeg ik gelijk in; want nu, negen jaar later, zijn er een hele hoop VA’s bijgekomen. En geef ze eens ongelijk; het is een heerlijk beroep waarbij je je eigen tijd en werklocatie in kunt delen. Ideaal!

Na de opstartfase van mijn bedrijf heb ik veel nagedacht over de vorm waarin ik VP.A. wilde voortzetten. In eerste instantie alleen door mijzelf, maar later zocht ik ook naar manieren om samen te gaan werken. Ik had destijds ook meer werk dan ik aankon, dus het had makkelijk gekund.

Toch heb ik er uiteindelijk voor gekozen om niet groter te groeien. Ik was 26 toen ik begon, en moest nog een hoop leren over ondernemen. Maar bovenal moest ik nog een hoop leren over mijzelf. Gaandeweg kwam ik er dus achter dat ik die ambities niet had. En dan heb ik het over leiding geven aan een bedrijf en personeel in dienst nemen.

In mijn optiek komt er bij het runnen van een bedrijf zoveel meer kijken. Ik ben gewoon niet gemaakt voor zoveel geregel, verantwoordelijkheid voor anderen en stress. Ik hecht teveel aan mijn vrijheid. En daarbij vind ik het ook nog eens veel te leuk om dit werk zelf te doen.

Nog steeds krijg ik weleens de vraag; hoe groot wil jij groeien met je bedrijf? En mijn antwoord is nu dus; ik wil niet groter groeien. En dat is ook oké. Succesvol zijn hangt in mijn ogen niet af van de grootte van je bedrijf, maar van het geluk dat je ervan krijgt. En ik ben uitermate gelukkig als zelfstandig ondernemer zonder personeel!