Mens, durf minder te werken

Eén van de redenen om negen jaar geleden te beginnen met mijn bedrijf was een artikel in de NRC dat ging over het boek The 4-Hour Workweek. Daarin beschreef de journalist Marcus Polman (die overigens ook gelijk mijn eerste betalende klant werd van VP.A.), door minder te werken meer tijd over te houden voor een luxe levensstijl. Onder andere door het inhuren van een Virtual Assistant.

En zo kwam ik op het idee om ook VA te worden. Ik had nog nooit van de term gehoord. En met mij vele anderen, want na wat speurwerk op internet kwam ik erachter dat deze vorm van ondersteuning nog nagenoeg nieuw was in Nederland. Maar enthousiast als ik was ben ik gelijk van start gegaan en na ongeveer een jaar had ik zoveel werk dat ik eigenlijk zelf een VA in zou moeten huren. Of mijn bedrijf had moeten uitbreiden. Of een samenwerkingsverband aan had moeten gaan.

Maar daar heb ik allemaal niet voor gekozen. Eigenlijk werd het meer het verhaal van ‘practice what you preach’ (waar ik onlangs een blog over schreef), en koos ik ervoor om juist minder te gaan werken. Door bewust niet al mijn tijd aan werk op te laten gaan houd ik meer tijd over voor de leuke dingen in het leven. Gevolg is wel dat ik minder geld verdien, maar dat is nog steeds genoeg om alles te doen wat ik wil. En ik bespaar door ervoor te kiezen om klein te wonen, geen auto te hebben en minder spullen te bezitten.

Ik vind het fijn om op deze manier mijn leven vorm te geven. Maar zou jij dat ook durven en doen; minder werken? Enerzijds zou je echt minder uren kunnen gaan werken en die tijd stoppen in bijvoorbeeld je sociale leven. Of je kunt ervoor kiezen om meer uren vrij te maken door werk uit te besteden. En die uren kun je dan weer steken in je bedrijf zodat je je enkel nog met je core business bezig hoeft te houden.

Dus wat zou jij doen en voor welk scenario zou jij kiezen? Ik ben benieuwd…