Onzekerheid

Bijna alles aan ondernemer zijn vind ik leuk. Behalve één aspect… En dat is onzekerheid. Als zzp’er ben je namelijk nooit helemaal zeker van genoeg werk en daarmee ook genoeg inkomsten. Je bent altijd afhankelijk van anderen. Een opdrachtgever kan op korte termijn besluiten om de samenwerking te stoppen. En hoewel ik dat nog niet heel vaak heb meegemaakt, vind ik het toch moeilijk dat dat kan gebeuren.

Ik ben namelijk iemand die houd van zekerheid. Ik vind het fijn als ik weet waar ik aan toe ben. Toch heeft de opdrachtgever de touwtjes in handen. Zij kunnen bepalen wanneer een samenwerking stopt of wanneer deze verlengd wordt. Gelukkig ben ik steeds beter geworden in het opbouwen van duurzame klantrelaties. Het liefst werk ik daarom met vaste klanten en niet zozeer losse opdrachten.

Als persoon heb ik vroeger ook veel last gehad van onzekerheid. Ik vond mezelf nooit goed genoeg. Tja, dat krijg je als je een perfectionist bent. Toen ik begon met VP.A. vond ik alles eng. Ik dacht dat het mij nooit zou lukken om mijn eigen bedrijf op te zetten, maar met de juiste mensen om mij heen heb ik toch doorgezet en is het gelukt.

En daar ben ik blij om, want ik ben een stuk zelfverzekerder geworden. Niet alleen in mijn bedrijf, maar ook als persoon. Ik weet nu veel beter wat ik wil, wat ik kan, maar ook wat ik niet kan & wil. Dat geeft me rust. En als ik dan nog eens onzeker ben, dan kan ik dat een stuk beter relativeren. Ik ga het niet meer angstvallig uit de weg. Ik probeer ervan te leren. En te accepteren dat het bij het leven hoort.

Klinkt misschien als geitenwollensokkentaal allemaal, maar ik kan nu met zekerheid zeggen dat onzekerheid ook ok is 😉

Een van de mooiste zekerheden in het leven; de zonsopkomst!